Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία νόσος με ολοένα αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης στον πληθυσμό. Υπολογίζεται ότι στα επόμενα χρόνια περίπου 1 στους 10 ανθρώπους θα πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη. Πρόκειται για μία πάθηση που οφείλεται σε διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης η οποία προκύπτει από την μειωμένη ευαισθησία των κυττάρων μας στην ινσουλίνη όπως συμβαίνει στους παχύσαρκους διαβητικούς ή από ελαττωμένη παραγωγή ινσουλίνης. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η αυξημένη συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα (υπεργλυκαιμία).

Ο σακχαρώδης διαβήτης διακρίνεται σε τύπου Ι που αφορά παιδιά και νέους ενήλικες, όπου δεν παράγεται καθόλου ινσουλίνη και επομένως απαιτείται η έξωθεν χορήγησή της για την επιβίωση τους και στον τύπου ΙΙ που αφορά ενήλικους όπου δεν μπορεί να λειτουργήσει η ινσουλίνη που ήδη εκκρίνεται. Ως εκ τούτου η γλυκόζη παραμένει στην κυκλοφορία (υπεργλυκαιμία). Αυτού του τύπου ο διαβήτης οφείλεται κυρίως στην παχυσαρκία και γι’ αυτό αντιμετωπίζεται κυρίως με σωστή διατροφή, άσκηση, απώλεια βάρους και αντιδιαβητικά δισκία, αν και στην πορεία μπορεί επίσης να απαιτηθεί και η χρήση ινσουλίνης.

Ο διαβήτης είναι μια πολύ επικίνδυνη πάθηση γιατί η παρουσία του συνήθως παραμένει “σιωπηρή” μέχρι να προκύψουν σοβαρά προβλήματα από τις επιπλοκές που προκαλεί σε διάφορα όργανα όπως στεφανιαία νόσος και εγκεφαλικό επεισόδιο, αμφιβληστροειδοπάθεια, νεφρική ανεπάρκεια, νευρίτιδες, διαβητικό πόδι, ευπάθεια στις λοιμώξεις και ισχαιμία στα κάτω άκρα.

Η σωστή ρύθμιση του διαβήτη επομένως είναι απολύτως απαραίτητη για την μείωση της πιθανότητας να εμφανιστούν αυτές οι επιπλοκές.

Τα κύρια συμπτώματα του ΣΔ είναι πολυουρία, πολυδιψία, πολυφαγία, καταβολή δυνάμεων, απώλεια βάρους και κνησμός γεννητικών οργάνων. Ωστόσο δεν αποκλείεται ανάλογα με τα επίπεδα του σακχάρου να λείπουν τελείως.

Ο διαβήτης διαγιγνώσκεται όταν α)σε δύο διαφορετικές μετρήσεις το πρωινό σάκχαρο νηστείας είναι πάνω από 126mg/dl β)όταν σε μία τυχαία μέτρηση το σάκχαρο είναι πάνω από 200mg/dl εφόσον ο ασθενής έχει και συμπτώματα διαβήτη γ)όταν στην δοκιμασία ανοχής γλυκόζης (καμπύλη σακχάρου) η τιμή του σακχάρου στις 2 ώρες μετά την αρχική χορήγηση του ροφήματος γλυκόζης είναι πάνω από 200mg/dl.

Σχετικά άρθρα