Οι λοιμώξεις στην καθημερινότητα των ανθρώπων αποτελούν ένα από τα συνηθέστερα προβλήματα υγείας . Οφείλονται στην είσοδο μικροοργανισμών στο σώμα μας που μπορεί να είναι είτε μικρόβια (βακτήρια) είτε ιοί. Ο συνήθης τρόπος μετάδοσης είναι ο αερογενής όπου η λοίμωξη λαμβάνει χώρα λόγω της εισπνοής ατμοσφαιρικού αέρα στον οποίο υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση λοιμογόνων μικροοργανισμών. Εκτός αυτού η μετάδοση μπορεί να γίνει και μέσω επαφής με επιφάνειες όπου παρατηρείται επίσης μεγάλη συγκέντρωση μικροοργανισμών (π.χ. χέρια, χερούλια στα ΜΜΕ, ταξί κ.τ.λ.).

Άλλος τρόπος ταξινόμησης των λοιμώξεων που αφορά κυρίως τον ιατρικό κόσμο είναι ανάλογα με το σύστημα το οποίο πρωτίστως προσβάλλουν (ουρολοιμώξεις, λοιμώξεις αναπνευστικού, δέρματος, γαστρεντερίτιδες, οστεομυελίτιδες κ.τ.λ)

Εκτός αυτών υπάρχουν και οι πιο ειδικές και σπάνιες λοιμώξεις όπως η λοίμωξη από HIV, η φυματίωση, οι ηπατίτιδες κ.α που αφορούν κυρίως ειδικές κατηγορίες ασθενών.

Η είσοδος ενός παθογόνου μικροοργανισμού στο σώμα μας πυροδοτεί την αντίδραση του ανοσολογικού συστήματος με αποτέλεσμα την εμφάνιση του πυρετού αλλά και των περισσοτέρων από τα συμπτώματα που χαρακτηρίζουν μία λοίμωξη. Σε γενικές γραμμές οι συνήθεις καθημερινές λοιμώξεις αφορούν κυρίως το αναπνευστικό, ανώτερο και κατώτερο και το πεπτικό (γαστρίτιδα, εντερίτιδα).

Κύρια συμπτώματα εκτός του πυρετού είναι ο βήχας, απόχρεμψη, η καταρροή, ο πονόλαιμος, η ωταλγία, οι έμετοι, οι διάρροιες, ο πόνος στην κοιλιά και η καταβολή δυνάμεων.

Η διάγνωση βασίζεται στην κλινική εικόνα που παρουσιάζει κάθε ασθενής και υποστηρίζεται από τα διάφορα εργαλεία που μας παρέχει η σύγχρονη ιατρική όπως είναι οι εργαστηριακές εξετάσεις, οι ακτινογραφίες, τα υπερηχογραφήματα και σε πιο δύσκολες περιπτώσεις αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες, καλλιέργειες των διαφόρων υγρών του σώματος και τελευταία ειδικές μοριακές εξετάσεις (PCR) με πολύ μεγάλη ακρίβεια. Η θεραπεία στηρίζεται φυσικά στην ακριβή διάγνωση και επομένως στην επιλογή του κατάλληλου αντιβιοτικού εφόσον πρόκειται για μικροβιακή λοίμωξη. Οι ιογενείς λοιμώξεις ΔΕΝ αντιμετωπίζονται με αντιβίωση. Έχει μέγιστη σημασία η γρήγορη επικοινωνία και η καλή συνεργασία με το γιατρό.

Σχετικά άρθρα

Από εξελικτική σκοπιά, το φαινόμενο του πυρετού έχει εμφανιστεί εδώ και εκατομμύρια χρόνια, αφού παρατηρείται…